Leren zelfstandig worden voor jonge (aanstaande) moeders

Locatie: Flevoland IJsselland
Duur: divers
Jonge moeders met kind en toekomstige jonge moeders die niet bij hun ouders/verzorgers kunnen wonen, komen in aanmerking voor deze behandeling. Ze hebben structuur en ondersteuning nodig bij het moederschap en zelfstandig functioneren. Uitgangspunt van Triade Vitree is: de jonge moeder blijft de hoofdopvoeder en leert zelfstandig functioneren. De veiligheid van het kind staat hierbij voorop.
Deze behandelvorm is niet geschikt voor meiden met problematisch alcohol- en/of drugsgebruik, loverboyproblemen en ernstige psychiatrische problemen.
Meer informatie?

Aanpak

De jonge moeder krijgt, via een speciaal op haar afgestemd behandelplan, intensieve, professionele behandeling. Het programma bestaat uit 3 fases: observatie (3 maanden), behandeling en voorbereiding op de toekomst. Halfjaarlijks is er een behandelplanbespreking. Er zijn vaste onderdelen die hierbij horen zoals video interactie begeleiding (VIB) voor de hechting.

De professionals van Triade Vitree zijn 24 uur per dag aanwezig en beschikbaar voor de jonge moeders en hun kind.

De jonge moeders leren onder begeleiding van professionele beroepskrachten op praktisch, sociaal en emotioneel gebied hun kindje op te voeden en zo zelfstandig mogelijk te functioneren. De nadruk van de hulp ligt op de zorg en sturing waardoor jonge moeders zicht krijgen in eigen mogelijkheden en onmogelijkheden vanuit de leermomenten uit het dagelijks leven. De jonge moeders volgen een individueel traject dat aansluit bij hun persoonlijke leerdoelen waarbij indien mogelijk partner en netwerk betrokken worden. De jonge moeders verblijven in een eigen appartement van Vitree. Het gaat om residentieel verblijf waarin er 24-uurs begeleiding geboden wordt. Gedurende het traject wordt er steeds meer zelfstandigheid van de jonge moeder verwacht.

Netwerk van de jonge moeders

Ter ondersteuning van de jonge moeder is de aanwezigheid/rol van het sociale netwerk belangrijk. Daarom wordt door de persoonlijk begeleiders kennis gemaakt met ouders/verzorgers en de eventuele partner. Samen met hen worden afspraken gemaakt over hun rol.

Locatie

Voor onze locatie in Almere: de jonge moeders wonen min of meer zelfstandig, in een veilige woonruimte (met 1-persoonskast en bed) van Triade Vitree, met eigen ingang in een woonwijk van Almere.

Voor onze locatie in Zwolle: de jonge (aanstaande) moeder en/of vader woont min of meer zelfstandig, in een veilige woonruimte (van Triade Vitree), de woning heeft een gezamenlijke voordeur. Er is 24-uurs begeleiding en behandeling. Deze locatie noemen we: Ouder-Kindhuis Zwolle.

Het resultaat

Na de behandeling heeft de jonge moeder een basis gelegd voor:

  • een veilige hechting met haar kind
  • opvoedingsvaardigheden (wo. veiligheid bieden en verzorging)
  • vaardigheden om te groeien naar (meer) zelfstandigheid.

Het vervolg kan geheel zelfstandig wonen zijn met hulp van het netwerk, met ambulante of met permanente hulpverlening.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!