Pleeg- en gezinshuisouders
Gezinshuis voor moeder en kind

In een prachtige boerderij in het Overijsselse Wijhe wonen Marlies (49) en Bort Willem (50) van der Veen samen met hun jongste zoon (17) en hun twee honden. De drie oudste kinderen zijn uitgevlogen en inmiddels zijn Marlies en Bort Willem de trotse opa en oma van drie kleinkinderen. Hoe meer kinderen hoe meer vreugd, want op dit moment is dit ondernemende stel helemaal klaar voor de opvang van (aanstaande) jonge moeders met kind in hun gloednieuwe gezinshuis Wende.

Droom van betekenis

Tijdens een reisje, enkele jaren geleden, ontstond bij Marlies en Bort Willem het idee om als zelfstandig ondernemers, een mooie plek te creëren waar jonge mensen die dat nodig hebben een tijdelijk thuis kunnen vinden.
Marlies die werkzaam is als kindercoach en ook ervaring heeft als jeugdverpleegkundige weet als geen ander hoe moeilijk het soms is om opvang en goede begeleiding te vinden voor jonge moeders die ongepland zwanger zijn en daarbij geen steun van de eigen familie krijgen. En zo ontstond hun droom om samen een moeder & kind gezinshuis te realiseren.

Goede start

“We houden van mensen en van kinderen en we vinden het fijn om onze ruimte te kunnen delen” vertellen Marlies en Bort Willem, die zelf ook jong ouders zijn geworden. Destijds kregen zij op een heel natuurlijk manier alle steun van hun familie. Die vanzelfsprekendheid is niet iedereen gegeven en graag willen zij met hun gezinshuis jonge ouders en hun kinderen ook een goede start bieden.

Boerderij

Bort Willem, werkzaam als zelfstandig ondernemer, en Marlies gingen op zoek naar geschikte huisvesting en vonden in het Overijsselse Wijhe een prachtige boerderij. Twee jaar lang is er hard gewerkt om de volledig gestripte boerderij om te toveren tot een prachtige combinatie van woonhuis en gezinshuis, waar inmiddels vier aparte woonunits zijn gerealiseerd voor jonge moeders met hun kind. Samen kunnen de jonge moeders gebruik maken van een badkamer, een volledig ingerichte woonkeuken en een gezellige woonkamer.

Rustige omgeving

De boerderij ligt in een rustig landelijk buitengebied en rondom de boerderij is een heerlijke omheinde tuin waar dreumesjes veilig kunnen spelen en de wereld ontdekken.
“Jonge moeders kunnen hier in alle rust focussen op wat hun kleintjes nodig hebben. Van ons krijgen ze aandacht, warmte en nabijheid en praktische hulp bij het leren zorgen voor hun baby” vertelt Marlies.

Eerste 1000 dagen

Denkend aan haar werk als jeugdverpleegkundige op een consultatiebureau vertelt Marlies: “Die eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn zo belangrijk. Als jeugdverpleegkundige geef je tips en advies waarvan je hoopt dat daar iets mee wordt gedaan. In ons gezinshuis kan ik jonge moeders in hun dagelijks leven heel gericht en praktisch begeleiden en steunen bij het leren verzorgen en opvoeden van hun pasgeboren kind. In die eerste levensfase ligt de basis voor de ontwikkeling en voor een veilige hechting”

Ieder zijn specialiteit

Met veel waardering vertelt Bort Willem over de deskundigheid van Marlies. “Zij heeft zoveel ervaring met de doelgroep, wat jonge moeders nodig hebben aan begeleiding, dat is echt haar vakgebied” Zijn eigen rol ziet hij vooral als ‘stabiele factor’, iemand die er altijd is, met raad en daad meedenkt en praktische klussen doet. “En wie weet kan ik als vader van ons eigen gezin nog een voorbeeldfunctie hebben voor jonge vaders, we gaan het wel zien”, vertelt Bort Willem.

Samen met Triade Vitree

Om het proces van aanmelding, intake en begeleiding zo goed en zorgvuldig mogelijk te kunnen neerzetten hebben Marlies en Bort Willem samenwerking gezocht met Triade Vitree. De expertise van Triade Vitree bij de begeleiding van gezinshuizen, samen met de ervaring en inzet van de gezinshuisouders heeft alles in zich voor een mooie samenwerking. “Het aanbod voor jonge moeders is bijzonder hard nodig en voorziet in een grote behoefte. We zien er naar uit om samen aan de slag te gaan met dit gezinshuis waar jonge moeders en kinderen met goede zorg en aandacht worden omringd ”, vertelt Karoline Sips, manager gezinshuizen van Triade Vitree.

Aanmelden of meer weten over dit gezinshuis?
Mail naar: intakewestoverijssel@triadevitree.nl of bel 088 17 87 100

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal? En wil je ook van betekenis zijn als een gezinshuisouder? 

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!