Vormen van pleegzorg

Pleegzorg bestaat in verschillende vormen. Ieder kind heeft eigen behoeften, maar ook iedere pleegouder heeft eigen wensen. Als pleegouder kun je aangeven welke vorm van pleegzorg het beste bij jouw leven past.

Er zijn twee hoofdvormen van pleegzorg; netwerkpleegzorg of bestandspleegzorg. Zowel bestandspleegzorg als netwerkpleegzorg kunnen lang- en kortdurend zijn, deeltijd of tijdens crisissituaties.
Pleegouders gezocht

Netwerkpleegzorg

Kan een kind niet meer bij zijn ouders wonen/thuis wonen? En wordt het kind opgevangen door familie, vrienden, buren of andere bekenden? Dan heet dat netwerkpleegzorg. Meestal is het een groot voordeel dat betrokkenen elkaar al kennen. Daarom wordt bijna altijd eerst in het netwerk naar een pleegouder gezocht. Bijna de helft van de pleegouders in Nederland zijn netwerkpleegouders.

Soms kan het voor iedereen beter zijn om de opvang officieel te regelen. Bijvoorbeeld als er al veel gebeurd is in de familie of als de relatie tussen familieleden ingewikkeld is. Of als de opvang langer gaat duren. Want er kunnen meningsverschillen ontstaan tussen de mensen die het kind opvangen en de ouders van het kind. Bijvoorbeeld over de opvoeding of betaling van kosten. Het helpt dan als er begeleiding is van een pleegzorgorganisatie.

Bestandspleegzorg

Bestandspleegzorg is pleegzorg waarbij een kind en het pleeggezin elkaar op voorhand nog niet kennen. Het gezin en het kind worden door Triade Vitree aan elkaar gekoppeld (matching). Het pleeggezin is na een periode van screening en training geaccepteerd als pleeggezin en wordt ingeschreven in het bestand van de pleegouders van Triade Vitree.

Zowel bestandspleegzorg als netwerkpleegzorg kunnen lang- en kortdurend zijn, deeltijd of tijdens crisissituaties.

Pleegzorg is maatwerk. Het kan dan ook goed zijn dat de onderstaande vormen van pleegzorg in elkaar over lopen. Bijvoorbeeld als een kind na een crisisplaatsing nog niet naar huis kan, kan het fijn zijn als deze langer in het crisispleeggezin kan blijven. Of als een kind terug naar huis gaat, maar het (tijdelijk) toch te zwaar wordt voor de ouders, dan kan het voor het kind in veel gevallen prettig zijn om weer (voltijd of deeltijd) terug te kunnen naar eerdere pleegouders.

Crisispleegzorg (vier weken)

Crisispleegzorg is een voorbeeld van kortdurende pleegzorg. De situatie thuis is dan zo onveilig dat een kind daar dezelfde dag nog weg moet. Er zijn pleeggezinnen die speciaal beschikbaar zijn voor crisispleegzorg. Zij kunnen deze kinderen direct opvangen als dit nodig is. Van kinderen die in een crisispleeggezin geplaatst worden, is vaak weinig bekend over de situatie.

Een crisisplaatsing duurt meestal vier weken. Soms kan een kind binnen vier weken, al dan niet met hulp thuis, weer terug naar huis. Als het kind na deze vier  weken nog niet terug naar huis kan, kan de plaatsing met een extra termijn verlengd worden.

Tijdens een crisisplaatsing is er in de meeste gevallen regelmatig contact tussen het kind en zijn ouders. In de tijd dat het kind in een crisispleeggezin woont, wordt gekeken waar het kind na de crisisperiode heen gaat. Dat kan zijn terug naar huis, een gezin in het netwerk van het kind, naar een pleeggezin voor langere tijd, een behandelgroep of zelfstandig wonen.

Crisispleegzorg betekent snel beschikbaar kunnen zijn en ook regelmatig afscheid moeten nemen van pleegkinderen.

Kortdurende pleegzorg (enkele maanden tot een jaar)

Het kan voorkomen dat een kind voor een bepaalde periode niet thuis kan wonen. Bijvoorbeeld als de ouders door omstandigheden een bepaalde periode niet voor hun kind kunnen zorgen of als het kind ter overbrugging naar een gezinshuis of groep een plek nodig heeft. Soms is het na een crisisperiode nog onduidelijk waar het kind op langere termijn kan wonen.

Bij een kortdurende plaatsing wordt onderzocht of het kind terug naar huis kan of dat ergens anders opvang nodig is. Ondertussen woont het kind in een pleeggezin.

Kortdurende pleegzorg varieert van enkele maanden tot een jaar. In de praktijk is het vaak moeilijk om precies te zeggen wanneer een besluit over waar een kind gaat wonen genomen kan worden. Het is maatwerk en voor ieder kind en situatie is dit anders.

Pleegzorg voor langere tijd (langer dan een jaar)

Soms is het voor een kind niet mogelijk om terug te gaan naar huis. In dat geval kan een pleegkind voor langere tijd bij een pleeggezin opgroeien. Het kan gaan om een aantal jaren, maar kan ook duren tot aan de zelfstandigheid van een kind of dat deze eenentwintig wordt.

Deeltijd pleegzorg

Deeltijdpleegzorg betekent dat een kind een aantal dagen wordt opgevangen door pleegouders. Deeltijdpleegzorg wordt bijvoorbeeld ingezet om ouders of pleegouders te ontlasten, om problemen of uithuisplaatsing te voorkomen. (Pleeg)ouders krijgen even wat ‘rust’, waardoor situaties niet escaleren of kunnen bijvoorbeeld extra aandacht aan hun andere kind(eren) geven. Hun kind kan hierdoor toch thuis blijven wonen.

Ook kinderen hebben veel baat bij deze vorm van pleegzorg. Even weg uit de thuissituatie die soms belastend voor kinderen kan zijn, profiteren van de aandacht die het pleeggezin biedt of meedraaien in een gezin dat anders is dan zijn of haar eigen gezin.

Deeltijdpleegzorg bieden kan op verschillende manieren en combinaties:

  • een aantal dagen per week
  • een of meer weekenden per maand (weekendpleegzorg)
  • een paar dagen of weken in schoolvakanties (vakantiepleegzorg)

Weekend- en vakantiepleegzorg zijn goed te combineren met een baan. Vakantiepleegzorg is een vorm van deeltijdpleegzorg die vaak samengaat met weekendpleegzorg.

Noodbed

Soms komt het voor dat een kind ’s avonds of in het weekend uit huis worden geplaatst. Om te zorgen dat het kind in zo’n situatie veilig en met aandacht wordt opgevangen zijn er noodbedden. Het gaat dan om acute opvang en veiligheid tot de volgende werkdag. Dit is een bijzondere vorm van pleegzorg die altijd wordt geboden door een pleeggezin dat ook aanbod heeft voor een andere vorm van pleegzorg.

 

Omdat elke vorm van pleegzorg anders is en wat anders van pleegouders vraagt, onderzoeken we tijdens het screeningsproces samen met pleegouders welke vorm van pleegzorg bij het pleeggezin past.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!