Engage the Village

In het project Engage the Village vertellen pleegkinderen, hun eigen ouders, pleeggezinnen en de kinderen van pleegouders over hun eigen ervaringen.

Verhalen van veerkracht en hoop

Begin 2020 maakten we samen met theatermaker (en zelf ook pleegouder) Charissa Bakema plannen voor Engage the Village.
Een duurzaam creatief project over de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg.

Geen verhalen over hoe zwaar en moeilijk alles is. Nee, verhalen over veerkracht en hoop, verhalen over toekomstdromen, over talenten om het leven in al zijn complexiteit vorm en kleur te geven.

Kris kras door het land

In 2021 ‘reisden kunstenaars van theatercollectief Het Ei online en offline het hele land door om naar verhalen te luisteren van pleegkinderen, hun eigen ouders, pleegouders, gezinshuisouders en de eigen kinderen van pleegouders.
Tijdens creatieve meet ups zijn hun verhalen samen met de kunstenaars omgezet in
liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zijn. Zo brengen we de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg dichter bij de samenleving.

Pleegkinderen

Kinderen en jongeren die opgroeien in een pleeggezin of gezinshuis, hebben nogal eens wat wisseling en verandering moeten trotseren. Juist zij beschikken vaak over bijzonder veel veerkracht en hoop. Om door te zetten, of om steeds weer opnieuw te beginnen.

Gianny (19) en Elisa (21) groeiden op in pleeggezinnen. In deze podcast vertellen zij openhartig over de vele veranderingen en hobbels die zij bij het opgroeien tegen kwamen en hoe deze ervaringen hen hebben gevormd tot wie zij nu zijn.
Een ontroerend mooi gesprek met twee jonge mensen over veerkracht, vergeving, talenten en vol vertrouwen uitzien naar een hoopvolle toekomst.

De moeders

Hoe is het om je kind(eren) te moeten toevertrouwen aan de zorg van pleegouders? Kun je dan nog rustig slapen? Wat of wie helpt je om moedig door te gaan, als wie je het allerliefst is niet bij je mag zijn? Het overkwam Truusje en Siobhan, twee moeders met ieder een eigen verhaal.
In deze podcast vertellen zij openhartig over moederliefde, tijgerkracht en hoe rijk een vorm van co-ouderschap samen met pleegouders kan zijn.
Een podcast met de verhalen van vaders is in de maak.

Pleegouders

“Oh wat knap, ik zou het niet kunnen” of “al die problemen die je op je hals haalt” zijn voor pleegouders veelgehoorde reacties. Pleegouders zijn mensen die ruimte hebben gemaakt voor een of meer kinderen er bij. Mensen die het verschil maken, die iets willen betekenen en bereid zich in te zetten voor een kind dat vaak liever ‘gewoon’ bij de eigen ouders zou willen opgroeien.
Samen met pleegouders maakten we deze podcast over die momenten waarop zij wisten ‘Ja dit is waar ik het voor doe’.

Eigen kinderen van pleegouders

Met steun van de stichting Kinderpostzegels organiseerden we creatieve workshops voor eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders.
Hun ouders kozen er ooit voor om pleeggezin te worden, dus kregen zij één of meerdere pleegbroers of -zussen in huis. Juist hun – soms zo onderbelichte – rol in het leven van pleegkinderen blijkt vaak van bijzondere waarde. Engage the Village zet hun verhalen in the spotlights.

Tijdens workshops en ontmoetingen gingen eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders creatief aan de slag. Zij deelden hun verhalen, maakten theater, vonden (h)erkenning bij elkaar en samen met de kunstenaars zijn hun verhalen verwerkt in podcasts, liedjes, poëzie en beeldende kunst.
Ook maakten zij samen het filmpje ‘7 Tips voor eigen kinderen van pleegouders’.

Alles op een rij

Alle podcasts van Engage the Village zijn hier te beluisteren.
Ook kun je alle podcasts beluisteren via iTunes, Spotify en Youtube.

Rumoer om het Huis

Alle opgehaalde verhalen uit de eerste fase van Engage the Village vormen de input voor de interactieve theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’ die we samen met Broedgebied dit jaar hopen te realiseren.

Na de première die, als het allemaal gaat lukken, zal plaatsvinden in november 2022, zal de voorstelling in samenwerking met pleegzorgorganisaties uit het hele land, een jaar lang door het Nederland reizen.

Samenwerken en co-creatie

Engage the Village is een initiatief van jeugdhulporganisatie Triade Vitree en theatermaker/pleegouder Charissa Bakema en haar kunstenaarscollectief Broedgebied.nl
We trekken in dit project samen op met partners in het pleegzorg landschap, zoals st. Kinderpostzegels, Pleegzorg Nederland, de NVP, JONGWIJS, het lectoraat van de Christelijke Hogeschool Ede en de 28 pleegzorg organisaties in het land.

Wil je meer weten over Engage the Village of wil je meedoen? 
Neem dan contact op met s.huisman@triadevitree.nl of stuur een email naar engagethevillage@broedgebied.nl

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!