Training Zorgen voor Getraumatiseerde Kinderen
De meeste kinderen en jongeren die in een pleeggezin of gezinshuis wonen, hebben gaandeweg hun leven traumatische gebeurtenissen meegemaakt. De gevolgen daarvan dragen zij iedere dag met zich mee. Thuis, onder vrienden, op school, onderweg en ook wanneer zij komen wonen bij pleegouders of in een gezinshuis.
Traumasensitief opvoeden
Als opvoeder draag jij iedere dag opnieuw bij aan de groei en ontwikkeling van je pleegkind. Zeker als pleegouder of gezinshuisouder kun jij een betekenisvolle bijdrage leveren aan het herstel van de gevolgen van trauma voor het dagelijks leven van je pleegkind. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is vaak best ingewikkeld en kan soms ook een enorme uitdaging zijn.
Om onze pleegouders en gezinshuisouders te helpen bij deze intensieve en belangrijke taak, is de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ ontwikkeld.
Wat leer je in de training?
In de training krijg je uitleg over de invloed van (complex) trauma op de ontwikkeling van kinderen. Dit helpt je te kijken achter het gedrag van een kind waardoor je beter gaat begrijpen waarom een kind doet zoals het doet. Door de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ raak je als opvoeder beter toegerust en voorbereid, om je pleegkind op een veilige manier te kunnen helpen omgaan met de gevolgen van trauma.
Behalve in gedrag zien we bij kinderen die trauma hebben ervaren ook vaak effecten in de opvattingen die zij over het leven en relaties hebben. Zo zien we bij getraumatiseerde kinderen bijvoorbeeld nogal eens de opvatting dat ‘alle’ volwassen niet te vertrouwen zijn of alle volwassenen je ‘altijd’ zullen afwijzen.
Tijdens de training leer en oefen je vaardigheden en technieken om niet alleen het gedrag maar ook de opvattingen van je pleegkind te helpen veranderen. Ook biedt de training handvatten en inzichten die jou kunnen helpen om in het dagelijks leven minder opvoedstress te ervaren.
Herkennen en elkaar steunen
Deelnemers die de training hebben gevolgd, ervaren het als bijzonder waardevol, om als opvoeders van getraumatiseerde pleegkinderen, onderling ervaringen uit te wisselen, elkaar te steunen en van elkaar te kunnen leren. Waar pleegouders en gezinshuisouders in hun eigen omgeving vaak net niet de herkenning en steun vinden, die zo specifiek nodig is voor het opvoeden en verzorgen van uithuisgeplaatste kinderen, hebben zij onderling vaak aan een half woord genoeg, om elkaar te verstaan en begrijpen.
In onderstaand filmpje vertellen Ruth (pleegouder) en Godwin (gezinshuisouder) hoe zij de training hebben ervaren en waarom ze het iedere opvoeder aanraden om deze training te volgen.
Praktische informatie
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en worden zowel overdag als ’s avonds gegeven. De trainingen vinden plaats in Lelystad en Almere.
Als deelnemer ontvang je een werkboek met daarin alle informatie uit de training en werkbladen die je kunt gebruiken om de nieuwe inzichten toe te passen in jouw eigen opvoedsituatie.
Aanmelden
Wil je de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ volgen? Meld je dan aan via je pleegzorgbegeleider of ambulant begeleider/betrokken gedragsdeskundige. Zij hebben zicht op de trainingsmogelijkheden en de data en kunnen samen met jou kijken welke training voor jou past.
Achtergrond
Deze training is oorspronkelijk ontwikkeld door de National Child Traumatic Stress Network (NCTSN). Deze Amerikaanse organisatie heeft tot doel de zorg voor getraumatiseerde kinderen en hun gezinnen in de VS te verbeteren. Er is door meer dan dertig experts uit de VS aan deze training gewerkt en er hebben vele testen plaatsgevonden.
De training is vertaald en bewerkt naar de Nederlandse situatie door Leony Coppens en Carina van Kregten, beiden experts op het gebied van trauma bij (pleeg)kinderen.
Onze training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen is opgenomen in de Richtlijn Traumagerelateerde problemen onder het hoofdstuk interventies.
Hier staan alle aanbevolen interventies – als het gaat om verwerking en herstel van trauma – genoemd.