Elke situatie is uniek
Een belangrijke oorzaak van het tekort aan pleeggezinnen is dat de zorgvraag van elk kind uniek is, waardoor niet elk gezin automatisch geschikt is voor elke situatie. Het vinden van een goede match tussen kind en pleeggezin vereist maatwerk. De wensen en behoeften van het kind moeten passen bij de mogelijkheden en kwaliteiten van het pleeggezin. Dit maakt het matchen van een kind met een pleeggezin een zorgvuldig proces wat ongeveer 3 maanden duurt, en waarin idealiter meerdere gezinnen overwogen kunnen worden. Voor wachtende pleegouders kan het daarom ook een tijdje duren voordat er een goede match is gemaakt met een kind.
Flexibiliteit en beschikbaarheid
Pleeggezinnen zijn onmisbaar, zeker in crisissituaties waar snel handelen nodig is. Crisisopvang vereist flexibiliteit en beschikbaarheid, omdat deze plaatsingen zo kort mogelijk duren. Vanuit de gedachte dat het kind weer naar huis terug gaat. Als een kind niet direct terug naar huis kan, wordt naar een andere passende woonplek gezocht. Deze situaties vragen veel flexibiliteit van pleeggezinnen én om voldoende beschikbare pleeggezinnen.
Zo gewoon en dichtbij mogelijk
Het landelijk beleid is erop gericht om uithuisplaatsingen te verminderen en meer hulp in huis te bieden. Toch blijft de vraag naar pleegzorg in Flevoland groot. Juist omdat deze vorm van opvang zo gewoon en vaak dichtbij mogelijk is. Tijdens de Week van de Pleegzorg vragen we extra aandacht voor deze uitdaging. We willen het belang van pleegzorg en de noodzaak van een goed netwerk van pleeggezinnen onderstrepen, zodat ieder kind de kans krijgt om op te groeien in een veilige en ondersteunende omgeving.
Achtergrondinformatie
Jaarlijks zoeken 124 kinderen in Flevoland een pleeggezin. Dit kan een pleeggezin in het eigen netwerk zijn of pleegouders die zijn aangemeld via een pleegzorgorganisatie zoals Triade Vitree.
Van de 124 aanmeldingen kan ongeveer de helft opgevangen worden in het eigen netwerk (netwerkpleegzorg), voor een kwart is een crisisplaatsing nodig en een kwart komt in tijdelijke of langdurige pleegzorg (voltijd of deeltijd).
Er is veel behoefte aan pleeggezinnen omdat er voor een goede match uit meerdere pleeggezinnen gekozen moet kunnen worden. Daarnaast moeten kinderen in crisissituaties snel geholpen worden, wat een flexibel en toereikend pleegouderbestand vraagt.
In het Verdrag inzake de Rechten van het Kind staat dat kinderen het recht hebben om op te groeien in een gezinsomgeving in een sfeer van geluk, liefde en begrip. Een pleeggezin kan dit bieden als dit huis niet lukt, want een pleeggezin is een gewoon normaal gezin. Pleegouders openen hun hart en huis om een kind een 2e thuis te geven. Dit doen ze vrijwillig en zij hebben geen speciale opleiding of achtergrond, in tegenstelling tot een gezinshuis of woon-/behandelgroep. Pleegkinderen maken onderdeel uit van het gezin.
Crisispleeggezinnen worden vaak meerdere keren per jaar ingezet, omdat crisisplaatsingen vaak korter duren. Dit betekent dat deze gezinnen flexibel en regelmatig beschikbaar moeten zijn.
Bij het vinden van een geschikt pleeggezin is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind, specifieke zorgbehoeften of medische ondersteuning, omgang met gedrag en emoties, culturele en religieuze achtergrond, en de aanwezigheid van broers of zussen. Door deze aspecten mee te nemen in de matching, kan ervoor gezorgd worden dat de kwaliteiten van het pleeggezin goed aansluiten bij de zorgvraag en behoeften van het kind, waardoor de kans op een succesvolle plaatsing toeneemt.
De Week van de Pleegzorg is bedoeld om aandacht te vragen voor de noodzaak van pleegzorg en om bewustwording te creëren onder het brede publiek. Dit kan helpen om meer mensen te motiveren zich aan te melden als pleeggezin.