Bezoek een informatiebijeenkomst
Kinderen horen op te groeien bij hun eigen ouders. Soms is dat door omstandigheden tijdelijk, langdurig of deels niet mogelijk. Als pleegouder kun jij van betekenis zijn.
Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen een pleegzorgmedewerker van Triade Vitree en een ervaren pleegouder over wat pleegzorg is, welke vormen er zijn, welke voorwaarden er zijn voor pleegouders en hoe het screeningsproces eruit ziet. Ook is er volop ruimte om vragen te stellen. Na afloop kun je een startpakket mee te krijgen.
Bekijk hier de komende informatiebijeenkomsten
Aanvragen startpakket
In het startpakket zitten een aantal documenten die ingevuld moeten worden om je aan te melden als potentiële pleegouder. Zo zit er een vragenformulier in met onder andere welke vorm van pleegzorg volgens jou bij jouw gezin past en voor welke leeftijdsgroep je mogelijk pleegzorg wilt bieden. De antwoorden die je hier geeft zijn verhelderend om in te vullen, maar nog niet definitief. Tijdens het screeningsproces om pleegouder te worden onderzoek je uiteindelijk welke vorm en welke leeftijd van kinderen passend is bij jouw situatie.
Verklaring Geen Bezwaar (VGB)
In het startpakket zit ook een formulier waarmee je Triade Vitree toestemming geeft om een Verklaring Geen Bezwaar (VGB) aan te vragen bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). De RvdK kijkt of er geen bezwarende feiten en omstandigheden uit het verleden zijn. Mensen die veroordeeld zijn voor een geweldsmisdrijf of zedendelict mogen geen pleegouder worden.
Voor deze verklaring onderzoekt de RvdK het verleden van:
- de aspirant-pleegouder
- iedereen ouder dan 12 jaar die in het gezin woont
- andere personen waarmee de pleegouder een relatie heeft, die invloed kunnen hebben op de situatie waarin het kind opgroeit
Iedereen moet schriftelijk toestemming geven voor dit onderzoek.
Als je eenmaal pleegouder bent, kan soms opnieuw een VGB moeten worden aangevraagd. Bijvoorbeeld als er nieuwe gezinsleden worden ingeschreven op je adres of als je langer dan 2 jaar geen pleegkind in huis hebt gehad.
Start gezinsonderzoek
Nadat de VGB is afgegeven neemt de gezinsonderzoeker van Triade Vitree contact met je op. Je krijgt een aantal vragenlijsten toegestuurd en er worden huisbezoeken gepland. Tijdens deze gesprekken gaan we dieper in op wie jij bent, hoe jouw gezinssamenstelling is, welke gewoontes er in het gezin zijn, hoe de week eruit ziet etc. Ook praten we over jouw ideeën en wensen over pleegzorg, normen en waarden en ingrijpende levensgebeurtenissen. Deze gesprekken vinden thuis plaats en, indien er sprake is van een partnerrelatie, zijn beide partners bij de gesprekken aanwezig. Als er kinderen in het gezin zijn worden deze ook (leeftijdsadequaat) gesproken door de gezinsonderzoeker.
SOM training
In de periode van het gezinsonderzoek start ook de training Screening Op Maat (SOM). Dit zijn een aantal bijeenkomsten waarbij je samen met andere aspirant pleegouders gaat ontdekken wat er allemaal bij pleegzorg komt kijken. De meest belangrijke thema’s komen hierin aan bod, zoals loyaliteit, gehechtheid en trauma.
Na de training is er nog minimaal één huisbezoek van de gezinsonderzoeker. Het voorbereidingstraject is bedoeld zodat je zelf kunt afwegen of je het wel echt wilt. En of pleegzorg (nu) bij je past. Wil je nog steeds pleegouder worden en zijn er geen bezwaren uit de screening gekomen? Dan wordt tijdens dit bezoek het aanbod afgesproken. Ook nu geldt, dit aanbod ligt niet voor altijd voor vast en kan tussentijds aangepast worden. Ook wordt er afgesproken per wanneer het aanbod beschikbaar is.
Acceptatie en beschikbaar zijn
Als het aanbod besproken is en de datum is afgesproken per wanneer je beschikbaar bent, kan er contact worden opgenomen voor een mogelijke plaatsing. Dit kan soms heel snel zijn, denk aan enkele dagen. Maar het kan soms ook langer duren, misschien wel maanden of jaren. Dit is afhankelijk van de aanmeldingen die binnen komen en of er een match gemaakt wordt.
Tijdens de periode dat je (nog) geen plaatsing hebt, houd je contact met jouw relatiebeheerder. Deze is jouw vaste aanspreekpunt in deze periode. Je spreekt samen af hoe vaak er contact is en wat er besproken wordt tijdens deze momenten. Bijvoorbeeld eventuele vakantieplannen, bereikbaarheid of belangrijke gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op je beschikbaarheid of een eventuele matching. Als een plaatsing tijdelijk niet passend is in jouw leven, dan kun je op ‘rust’ staan. Je wordt dan een afgesproken periode niet benaderd voor een eventuele match.