Dit vind ik ervan! Gehandicaptenzorg
Dit vind ik ervan-gesprek met Dirk over ‘meedoen’
dit vind ik ervan

Plons. De laatste aardappel valt in de pan. Het water spettert over de rand. Dirk en Eline kijken elkaar even aan. Ze glimlachen allebei. Aardappels schillen heeft wel iets gezelligs als je het samen doet. Dirk legt zijn mesje neer. Hij zucht. Kijk voor zich uit. Het is even stil. ‘Wil je ergens over praten?’ vraagt Eline. Je kunt Dirk horen nadenken. Hij slikt een keer en zegt dan. “Over meedoen.” “Vertel eens verder?”, vraagt Eline.

Opluchting door gesprek

Dan begint Dirk te vertellen. Hij vertelt zijn verhaal in korte zinnen. Dat hij graag wat wil zeggen als hij op de groep is. Maar dat dat niet lukt. En dat hij dat vervelend vindt. Dat mensen niet naar hem luisteren. Je merkt aan Dirk dat het oplucht om er over te praten. Het gesprek valt opeens stil. Dirk kijkt naar de pan met aardappelen. Hij staat op het punt om hem op te pakken en af te gieten. ‘Dankjewel dat je dit vertelt.’ Zegt Elise.

Leren meedoen

Ze legt haar hand op zijn arm. “Wil je er nog meer over vertellen, Dirk?” Het is even stil. “Nee, nu niet.” Dirk staat op en pakt de pan bij de handvaten. “Ik wil er nog even over nadenken. En we moeten gaan koken.” Twee dagen later heeft Elise weer dienst. Dirk is in een uitstekende stemming. Hij maakt grapjes. Als ze later even met zijn tweeën zijn hebben ze het weer over ‘meedoen’. Eline vertelt dat je dat ook kunt leren. Is dat misschien een idee? Dirk knikt.

Bovenstaand is een voorbeeld van hoe je met de ‘Dit vind ik ervan’ aanpak het verschil kunt maken.

Ervaringen met Dit vind ik ervan

Op de Parkflat in Emmeloord zijn ze blij met de aanpak en resultaten rondom Dit vind ik ervan (DVIE). Met Marga Verhoef en Elleke Soeters praten we over deze aanpak en hun ervaringen.

Marga: “Dit vind ik ervan is voor ons een hulpmiddel, een aanpak om het echte gesprek te voeren met je cliënt. Je bent snel geneigd te handelen op basis van aannames. DVIE heeft ons geleerd om op een andere manier in gesprek te zijn, vooral de cliënt aan het woord te laten.” Elleke: “Horen wat er tussen de regels door echt wordt gezegd, dat is belangrijk bij DVIE. Niet altijd gemakkelijk maar door je er steeds weer bewust van te zijn, wordt het meer en meer een manier van werken”.

Over Dit vind ik ervan

Dit vind ik ervan is het cliëntervaringsinstrument. Jaarlijks wordt met de cliënt gesproken over thema’s die aansluiten bij de beleving van de cliënt waarbij de cliënt aangeeft in welke mate hij/zij tevreden is over het onderwerp. Desgewenst geeft de cliënt veranderwensen aan. De veranderwensen worden vastgelegd en samen wordt hieraan gewerkt.

Kleine dingen maken verschil

De methode helpt je om op een anderen manier een gesprek te voeren met jouw cliënt. Het is een manier om actuele thema’s aan te kaarten – denk aan onderwerpen waar eenieder mee te maken krijgt – zoals: het klimaat of duurzaamheid. Het is goed te weten hoe jouw cliënt daar over denkt.

Elleke: “Het blijft een uitdaging om het niet in te vullen voor jouw cliënt. Geduldig luisteren en open vragen stellen helpen je daarbij.” Marga: “Elke collega doet het daarbij op zijn eigen manier. De een pakt hiervoor jaarlijks een moment, de ander doet het minder bewust en snijdt tijdens contactmomenten een onderwerp aan.” Elleke: “Hou het klein – want ook met kleine dingen kun je al een groot verschil maken.”

Meer inzicht

De aanpak geeft een locatie veel inzicht in haar bewoners. Marga: “het levert soms echt verrassende dingen op. Verwachtingen, wensen of vragen die je waarschijnlijk niet had opgehaald als je de diepgang niet had gezocht”. Elleke: ”We doen dit als team en hebben als team een completer beeld van al onze bewoners gekregen door deze aanpak.” Marga: “We hebben hierdoor zelfs onze manier van werken aangepast op basis van de input van de cliënten”. Unaniem zijn ze het er over eens dat het mooie en waardevolle gesprekken oplevert.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bekijk hier onze diensten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!