Jeugdhulp Pleeg- en gezinshuisouders
Mariëlle en Ramon zijn gezinshuisouders
gezinshuis

In hun acht slaapkamers tellende woning in Grafhorst, bieden gezinshuisouders Mariëlle (39) en Ramon (42) aan vijf (en soms zes) kinderen en jongeren een veilig en gezellig thuis. Op dit moment hebben zij samen de dagelijkse zorg voor een 5-jarig meisje en vier jongeren in de leeftijd van 11 tot 15 jaar die om verschillende redenen niet bij hun eigen ouders of familie kunnen opgroeien. Mariëlle en Ramon zijn als ‘professionele opvoeders’ in dienst van jeugdhulporganisatie Vitree en maken als gezinshuisouders deel uit van een zorgteam rondom de kinderen en jongeren.

Kinderwens

Toen Mariëlle en Ramon, die inmiddels ruim 20 jaar samen zijn, ontdekten dat eigen kinderen krijgen er niet in zat vroegen zij zichzelf in alle oprechtheid af wat nu eigenlijk hun diepste reden was om eigen kinderen te willen. Ze ontdekten dat ze blij werden van de gedachte om voor kinderen te kunnen zorgen, deel uit te maken van het dagelijks leven en het opgroeien van kinderen. “Dat hoefde niet persé ons eigen kind te zijn ontdekten we. Ook adoptie sprak ons eigenlijk niet aan. Een kind weghalen uit zijn eigen omgeving is misschien niet altijd wat het kind het hardst nodig heeft, wetend dat er ook dichterbij kinderen zijn voor wie een veilig thuis geen vanzelfsprekendheid is” vertelt Mariëlle.

Van betekenis zijn

En zo oriënteerden Ramon en Mariëlle zich op de mogelijkheden en snuffelden zij rond bij diverse jeugdhulp organisaties. Ze onderzochten de opties van pleegouder worden en wat het zou betekenen om als professionele gezinshuisouders van wonen zelfs hun werk te maken? En wilden ze dan in loondienst of juist als zelfstandig ondernemer aan de slag?
Na zorgvuldige research en vele gesprekken met medewerkers van verschillende pleegzorg organisaties wisten ze één ding zeker; van betekenis zijn voor kinderen die een veilige plek nodig hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen, van dat vooruitzicht werden ze blij en enthousiast. En zo werden Ramon en Mariëlle in 2009 eerst pleegouders van een jongetje die na een onrustige start in zijn jonge leven bij hen een veilige stabiele thuisbasis vond. Niet veel later kwam ook zijn zusje, tot op de dag van vandaag, bij hen wonen. “Samen kunnen opgroeien gun je ieder kind, dat het hier kon is voor hun natuurlijk heel erg fijn”

Passen als een jas

Voordat kinderen en jongeren in een gezinshuis komen wonen hebben ze vaak al heel wat meegemaakt. “Kinderen komen vaak best aangeslagen bij ons binnen. Maar als ze een tijdje hier zijn, als ze landen en hun plekje vinden komen ze tot rust. Dan zie je dat de gezichten gaan glimmen, dat de ogen gaan stralen. Dat je naast een kind mag lopen, kleine lichtpuntjes ontdekt, dat is het allermooiste. Het moet je passen als een jas. Iedere dag is een nieuwe dag. Zij kunnen er niets aan doen dat ze bij ons zijn komen wonen. Wij kiezen ervoor om er iedere dag voor hun te zijn”

Gewoon thuis

Na gestart te zijn als pleeggezin, groeide bij Ramon en Mariëlle de wens om meer kinderen een thuis te bieden en maakten zij de switch om gezinshuisouders te worden. Mariëlle zegde haar baan in de zorg op en kwam in dienst van Vitree. En voor Ramon, die vanwege gezondheidsredenen zijn werk niet meer kon doen, bracht de zorg voor de kinderen, samen met Mariëlle, een betekenisvolle invulling en welkome structuur.

“Omdat de zorg voor de kinderen vanuit Vitree gefaciliteerd wordt, dat we gewoon thuis zijn en doordat dit ons leven en werk is, zijn we altijd beschikbaar en kunnen we iedere dag, voor alle kinderen van betekenis zijn. We hebben meestal een plekje over voor het geval er een kind is voor wie tijdelijk opvang nodig is. Hoe mooi is het als je dat kunt bieden en een kind daarna weer terug kan naar zijn of haar eigen familie. Dan zijn wij net even het tussenstation geweest dat nodig was om een gezin weer op de rit te krijgen”.

Zo thuis mogelijk

Als thuis wonen niet kan, is opgroeien in een zo thuis mogelijke’ situatie voor kinderen en jongeren het beste alternatief.
Niet kunnen opgroeien bij je eigen ouders, broertjes en zusjes is bijzonder ingrijpend in het leven van kinderen en jongeren.
Ieder kind verdient in zo’n situatie, een veilige warme omgeving, om te kunnen opgroeien. Pleegzorg waar het kan en een gezinshuis met professionele opvoedouders, wanneer meer hulp en zorg nodig is dan een pleeggezin kan bieden.

Maatwerk

Als gezinshuisouders werken Ramon en Mariëlle nauw samen met betrokkenen rondom de kinderen voor wie zij zorgen. Doordat de lijntjes kort zijn, kan de nodige hulp of therapie vaak snel worden ingezet. Ook als gezinshuisouder blijf je voortdurend bijscholen en nieuwe dingen leren, zoals bijvoorbeeld over de impact van trauma op de ontwikkeling kinderen en hoe daar als opvoeder zo goed mogelijk mee om te gaan. “Ieder kind is uniek, dat vraagt maatwerk en heel goed kijken wat elk kind specifiek nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien”.

Mooiste vak

Niet iedereen kan gezinshuisouder worden. Kinderen die veel hebben meegemaakt, die vaak teleurgesteld zijn of veel onveiligheid hebben meegemaakt, hebben soms moeite met jouw grote hart. Alleen liefde is niet genoeg. Ze hebben iemand nodig die er altijd is, betrouwbaar en consequent. Als je er van houdt dat iedere dag anders is, dat je een huis vol kinderen hebt, waarin ieder z’n eigen geschiedenis, geur en gekkigheid meebrengt, dan heb je als gezinshuisouder het mooiste vak van de wereld en dan verrijkt het je leven”

Triade Vitree zoekt nieuwe gezinshuisouders in de regio IJsselland. Wil jij, net als Mariëlle en Ramon, van wonen je werk maken en van betekenis zijn?
Dan is gezinshuisouder worden misschien iets voor jou! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!