Jeugdhulp
Ineens had ik mijn passie gevonden.

Ineens had ik mijn passie gevonden. Jeugdhulpverlener dat was wat ik wilde worden!

Ik ben gemiddeld 1 uur en een kwartier onderweg, maar dat heb ik er graag voor over. Het werken bij Triade Vitree sluit aan bij mijn wensen. Daarnaast ben ik pas aan het begin van mijn carrière en bij Triade Vitree zijn de mogelijkheden in lijn met wat ik zelf wil”.

Mijn doel: met jongeren werken

Ceren werkt als sociaal pedagogisch hulpverlener op een jongeren locatie. Ze wist altijd al dat ze iets met jongeren wilde doen en van betekenis voor hun wilde zijn. Ze moest kiezen voor haar vervolg opleiding en zo kwam de opleiding ‘sociaal pedagogische hulpverlening’. Toen was het snel bekeken en startte ze deze opleiding. Via een andere zoektocht kwam ze terecht bij Triade Vitree. “Spijt? Nee.”, aldus Ceren. “Het werken met jongeren – hoe uitdagend soms ook – geeft me nog altijd heel veel plezier”.

Werken als flexer

Als flexer heeft ze niet één vast adres maar werkt ze op verschillende locaties van Triade Vitree. Soms zit ze bij de crisisopvang maar ze werkt daarnaast heel veel op de vaste behandelgroep. “Als flexer starten heeft voordelen. Je leert heel snel verschillende disciplines en hun problematiek goed kennen. Elke keer weer andere uitdagingen omdat het andere samenstellingen van de groepen zijn.” Als mentor van enkele jongeren kan ze het geleerde heel goed toepassen.

Ceren is op dit moment mentor van één van de jongeren op haar huidige locatie en schaduw mentor van een andere jongere. “Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat de jongere nodig heeft om een volgende stap te maken.

Ruimte geven

Als er een jongere bij ons zijn intrede neemt, geven we hem/haar eerst de ruimte om te wennen aan de nieuwe woonomgeving. Er wonen in verschillende aantal jongeren en elke jongere heeft een eerste aanspreekpunt – zijn mentor. Vaak is dat de degene waar vanaf het begin een goede klik mee is, zodat men ook snel een vertrouwensband opbouwt.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn situaties die vragen om veel geduld en uithoudingsvermogen. Ze hebben vaak al veel meegemaakt en dat wis je niet zomaar uit. Voor onveilige situaties zijn er protocollen en regels hoe daarmee om te gaan. Je hoeft niet alles alleen op te lossen. Binnen het team bespreken we wekelijks de jongeren en hun gedragingen. We helpen elkaar en delen de bevindingen die gedurende een week zijn opgedaan. Op die manier kun je met een andere blik ook zelf op andere ideeën komen.

Opgeven wil je niet

Ceren: “Ik vind het soms lastig om los te laten als iemand echt niet wil meebewegen. Ik kijk dan naar wil iemand het niet of kan iemand het niet. Toch komt het voor dat er soms geen manier is die effect heeft. Dan loop je tegen een muur op en moet je jezelf beschermen. Je wil niet opgeven maar hebt dan geen andere keuze. Dan is het vooral zorgen dat de jongeren binnen de afspraken blijft handelen en geen grenzen overgaat”.

Er zijn verschillende redenen waarom een kind niet thuis kan wonen. Het kan aan de thuissituatie liggen die onveilig is voor het kind, het kan ook aan het gedrag van de jongere liggen waar de ouders tijdelijk hulp bij nodig hebben. In dat laatste geval is het contact vaak goed. Maar in veel situaties zijn de ouders niet direct in beeld.

De jongeren wonen er vaak lange tijd. “Ik heb geleerd om op het juiste niveau de afstand te bewaken. Je weet dat de jongeren weggaan en het liefst met de wetenschap dat hij/zij goed kan functioneren in zijn verdere leven. Dan ben je vooral trots om daaraan bijgedragen te hebben en is het afscheid nemen niet zo zwaar. Ik ben blij dat ik dan een verschil heb kunnen maken, aldus Ceren”.

Het leukste werk dat er is

Vooral de vrijheid en ruimte om haar werk in te richten naar eigen goeddunken vind ze prettig en het zijn de jongeren die haar met name binden. De variëteit in mogelijkheden maken het voor Ceren een ideale plek en ze gaat elke dag met veel plezier naar haar werk. Ze is voorlopig nog niet uitgeleerd.

Wil je meer weten over onze Jeugdhulp en welke diensten wij leveren? Zie jij het werk als sociaal pedagogisch hulpverlener ook zitten? En denk je om werk te willen doen dat van betekenis is? Er zit vast een vacature bij die perfect bij jou past.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!