Engage the Village

In het project Engage the Village vertellen pleegkinderen, hun eigen ouders, pleeggezinnen en de kinderen van pleegouders over hun eigen ervaringen.

Verhalen van veerkracht en hoop

In 2021 ‘reizen’ kunstenaars van theatercollectief Het Ei  online en offline het hele land door om naar verhalen te luisteren van pleegkinderen, hun eigen ouders, pleeggezinnen en hun netwerk, en de eigen kinderen van pleegouders. Tijdens creatieve meet ups, worden de verhalen samen met de kunstenaars omgezet in liedjes en podcasts die voor iedereen te beluisteren zullen zijn. Zo brengen we de verhalen van veerkracht en hoop uit de wereld van pleegzorg dichter bij de samenleving.

Eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders

Met steun van de stichting Kinderpostzegels organiseerden we creatieve workshops voor eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders.

Hun ouders kozen er ooit voor om pleeggezin te worden, dus kregen zij één of meerdere pleegbroers of -zussen in huis. Juist hun – soms zo onderbelichte – rol in het leven van pleegkinderen blijkt vaak van bijzondere waarde. Brus en Zo zet hun verhalen in the spotlights. Tijdens workshops en ontmoetingen gingen eigen kinderen van pleegouders en gezinshuisouders creatief aan de slag. Zij deelden hun verhalen, maakten theater, vonden (h)erkenning bij elkaar en samen met de kunstenaars zijn hun verhalen verwerkt in podcasts, liedjes, poëzie en beeldende kunst.

Bijzonder Gewoon en Zo

Kinderen en jongeren die opgroeien in een pleeggezin of gezinshuis, hebben nogal eens wat wisseling en verandering moeten trotseren. Juist zij beschikken vaak over bijzonder veel veerkracht en hoop. Om door te zetten, of om steeds weer opnieuw te beginnen. Tijdens de meet ups van Bijzonder Gewoon en Zo kunnen pleegkinderen onder leiding van een kunstenaar creatief aan de slag om hun verhalen van veerkracht en hoop om te zetten in liedjes, een podcast of een beeldende kunstvorm.

Gianny (19) en Elisa (21) groeiden op in pleeggezinnen. In deze podcast vertellen zij openhartig over de vele veranderingen en hobbels die zij bij het opgroeien tegen kwamen en hoe deze ervaringen hen hebben gevormd tot wie zij nu zijn.
Een ontroerend mooi gesprek met twee jonge mensen over veerkracht, vergeving, talenten en vol vertrouwen uitzien naar een hoopvolle toekomst.

Alle podcasts, liedjes en clipjes op een rij

Alle podcasts van Engage the Village zijn hier te beluisteren.
Ook kun je alle podcasts beluisteren via iTunes, Spotify en Youtube.

Rumoer om het Huis

Onderwijl wordt ook gewerkt aan de productie van de interactieve theatervoorstelling ‘Rumoer om het huis’ die Vitree en Broedgebied in samenwerking met partnerorganisaties uit het hele land, in 2022 hopen te realiseren. Na de première zal de voorstelling, in samenwerking met pleegzorgorganisaties uit het hele land, een jaar lang door het Nederland reizen. In welke vorm de voorstelling zal worden uitgevoerd ontstaat gaandeweg en wordt mede bepaald door wat mogelijk is binnen de huidige omstandigheden.

Samenwerken en co-creatie

Engage the Village is een initiatief van jeugdhulporganisatie Vitree en theatermaker/pleegouder Charissa Bakema en het kunstenaarscollectief Broedgebied.nl

We trekken in dit project samen op met partners in het pleegzorg landschap, zoals st. Kinderpostzegels, Pleegzorg Nederland, de NVP, JONGWIJS, het lectoraat van de Christelijke Hogeschool Ede en de 28 pleegzorg organisaties in het land.

In verband met de corona maatregelen passen we de plannen en activiteiten voortdurend aan, aan de mogelijkheden van het moment. Via nieuwsberichten delen we de actuele plannen.

Wil je meer weten over Engage the Village of wil je meedoen? 
Neem dan contact op met s.huisman@triadevitree.nl of stuur een email naar engagethevillage@broedgebied.nl

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!