Opening verzamel- en sorteerpunt van doppen bij Varyo
‘Yes, wij zijn een sorteerpunt’, zegt Tom. Hij werkt bij Varyo en weet prima hoe de doppen gesorteerd moeten worden. De harde wel, de zachte niet. En geen karton of aluminium. Niet alle doppen zijn namelijk geschikt voor hergebruik. Vanaf vandaag worden verzamelde doppen uit Lelystad gesorteerd door Varyo. De cliënten aan de Grietenij gaan helpen bij het verwerken van de doppen voor een doorlopende actie van KNGF Geleidehonden.
Vandaag, dinsdag 27 september, was de opening van het nieuwe sorteerpunt. Coördinator van de inzameling Fred Muiteman wenste iedereen veel succes. Bestuurder Norma van Burgsteden zag direct al mogelijkheden voor nog een dergelijk sorteerpunt in Almere.
Fred Muiteman die de inzameling coördineert in Nederland is heel blij met mensen als Tom, zo kan de KNGF Geleidehonden weer nieuwe puppy’s kopen en opleiden. Niet alleen voor een blinde geleidehond, maar ook als hulphond. Tegelijkertijd is het inzamelwerk goed voor het milieu. Het mes snijdt aan twee kanten.
Er zijn in de provincie tientallen inzamelpunten, bijvoorbeeld in supermarkten, dierenwinkels en bij mensen thuis. Particulieren hoeven dus niet zelf met doppen naar Triade Vitree aan de Grietenij te komen. De volle bakken worden vanaf nu afgeleverd bij ons. Govert Schipper doet dit in Lelystad al jaren als betrokken burger, en is blij dat hij hulp krijgt van Triade Vitree. Het is allemaal vrijwilligerswerk, de mensen die doppen sparen, verzamelen en sorteren in Nederland.
Alle verzamelde doppen uit de provincie komen terecht in een container op het terrein van Triade Vitree, waar zo’n 6000 kilo in past. Vanuit daar gaat het verder naar een recyclebedrijf, die er een vergoeding voor betaalt. Iedere kilo dop levert 0,25 cent op. En de kilo’s zijn hard nodig, want de opleiding van één hulphond kost zo’n 35.000 euro.
Zie ook het eerdere interview met Roelina Lensen van Varyo.