Pleeg- en gezinshuisouders
Dit werk geeft pas echt voldoening

Ze hadden een leuk huis, een baan en een fijne familie- en vriendenkring. Toch misten Janine (42) en Wim (43) diep van binnen iets. Op een dag schreven ze hun wensen en verlangens op gele briefjes. Het werd een rigoureus omslagpunt. Ze kochten een oude boerderij met een groot stuk land in Overijssel en gingen samen bouwen aan hun nieuwe levensinvulling; een gezinshuis voor kinderen die niet thuis kunnen opgroeien.

Terwijl de kippetjes over het erf scharrelen en de kinderen naar school zijn, vertellen Wim en Janine vol enthousiasme hoe op een dag het roer van hun leven om ging. Hoe zij wat vertrouwd was durfden los te laten, om hun diepste wens te verwezenlijken.

Verlangen

Janine die al jaren met hart en ziel in de jeugdhulpverlening werkte als orthopedagoog vertelt: ‘Ik had mooi werk en ik doe alles graag met aandacht, maar door de hoge werkdruk voelde ik me eigenlijk voortdurend tekortschieten. Dat zorgde voor veel stress’.

Wim, werkzaam in de grafische sector, wilde graag een stapje hogerop maar werd niet blij van de gedachte aan doorgroeien naar een managementfunctie. Wim wilde voldoening, echt iets bijdragen aan de samenleving. Met zijn aangeboren slechthorendheid had hij al ervaren dat een beperking je niet hoeft te belemmeren om nieuwe kansen te pakken. Dat gevoel, die ervaring, zou hij ook anderen graag als professional willen meegeven. Wim schoolde om tot maatschappelijk werker en verruilde de grafische sector voor een baan in de zorg.

Inzicht

Tijdens een weekendje uitwaaien in Zeeland schreven Wim en Janine alle mogelijke scenario’s en wensen op gele briefjes. ‘Dat leverde direct verrassende inzichten op. We realiseerden ons dat het tijd was om ons hart te volgen en te verwezenlijken wat we diep van binnen het liefst zouden willen’, vertellen Wim en Janine. En zo ontstond het plan om samen een gezinshuis te starten. Een nieuwe vorm om samen invulling te geven aan enerzijds betekenisvol werk en anderzijds het creëren van een gezinsvorm die tegemoet zou komen aan hun wens om samen voor kinderen te zorgen.

Verrassing
Wim en Janine kochten een boerderij om die eerst helemaal af te breken en deze vervolgens weer op te bouwen tot een woonboerderij voor hen zelf en de toekomstige kinderen die bij hen een tijdelijk thuis zouden vinden. En terwijl zij druk aan het slopen en bouwen waren, kregen ze op een dag een vraag waar ze niet meer op hadden gerekend; of ze open stonden voor de adoptie van een pasgeboren jongetje. Totaal verrast wisten zij één ding zeker, dit jongetje kwam op hun pad en hij was meer dan welkom. En zo vormden Wim en Janine, nog voordat zij hun gezinshuis zouden starten, totaal onverwacht opeens zelf een gezin.

Bouwen

Tijdens het verbouwen van de boerderij hebben Wim en Janine alle stappen gezet om hun gezinshuis te realiseren. Ze ondergingen een assessment, schreven een businessplan en vonden in zorgorganisatie Triade Vitree een samenwerkingspartner. En zo openden zij begin 2022 hun gezinshuis, waar zij inmiddels naast hun adoptiezoon, aan twee kinderen een (tijdelijk) thuis bieden en nog twee plekken beschikbaar hebben voor kinderen die op hun pad mogen komen.

Gezinshuis

Er komt zakelijk veel kijken bij het runnen van een gezinshuis. Wim en Janine zijn samen verantwoordelijk voor hun gezinshuis, maar hebben de taken mooi verdeeld. Janine is met haar achtergrond en ervaring in de hulpverlening meer van de inhoudelijke kant en Wim richt zich naast het dagelijks leven met de kinderen voor een groot deel op de zakelijke kant en de bedrijfsvoering.

Samen

Wat de reden ook is waarom de kinderen die bij hen wonen niet thuis kunnen wonen.; ‘Hun ouders zijn en blijven de ouders. Wij mogen een stukje van de zorg en opvoeding overnemen zo lang dat nodig is. Dat kan tijdelijk zijn, of voor langere tijd. Ieder kind heeft een eigen verhaal en wij mogen meebewegen en samen met de ouders kijken hoe we het zo goed mogelijk kunnen doen voor de kinderen’, vertellen Janine en Wim.

Buitenleven

Hoewel het hard werken is als professionele opvoeders, genieten Wim en Janine iedere dag van het gezinsleven op hun mooie boerderij. De kinderen hebben alle drie hun eigen moestuintje, er is alle ruimte om te spelen en te rommelen. ‘Wat we nu doen is absoluut betekenisvol. We hebben lol, er is veel humor en we hebben alle tijd en aandacht voor de kinderen. We kunnen ze echt een basis meegeven’.

Een gezinshuis starten iets voor jou?

Heb jij ook de wens om echt van betekenis te zijn voor kinderen en jongeren en zou jij daar je werk van willen maken? Dan is gezinshuisouder worden misschien iets voor jou! Lees hier wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn om gezinshuisouder te kunnen worden.

Kom naar de informatieavond!

Op woensdag 29 maart is er bij Triade Vitree in Lelystad een informatieavond. Je bent van harte welkom met al je vragen. Ervaren gezinshuisouders vertellen je, samen met andere gezinshuis professionals alles over de mogelijkheden, de voorwaarden en het voorbereidingstraject.

Na aanmelding ontvang je meer informatie en de precieze locatie en tijd.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!