Jeugdhulp
Weer kerst met papa en mama
samen kerst na therapie

Voor twee meiden worden de feestdagen een stuk mooier dan voorgaande jaren. Deze dochters vieren de feestdagen samen met hun gescheiden ouders. Ouders en dochters hebben afgelopen tijd heel veel geleerd, over zichzelf en de anderen. De feestdagen zijn niet voor alle kinderen fijn en warm. In aanloop naar de feestdagen merken we bijvoorbeeld dat sommige gescheiden ouders zoekend en strijdend zijn voor hun dagen met de kinderen. Dagen inleveren aan de andere ouder kan als een verlies voelen.

Dit gezin heeft na behandeling bij Triade Vitree een bijzonder kerstcadeau bevestigd gekregen. De Onder Toezicht Stelling (OTS), die in januari 2019 werd opgelegd door de rechtbank en in 2020 verlengd werd met een jaar, wordt afgerond.

Gezamenlijk uitje

De ouders krijgen het vertrouwen dat ze samen met de meiden weer onderweg kunnen. Ze hebben voldaan aan de gestelde criteria. Voor de dochters betekent dit dat zij kerst dit jaar bij papa en mama kunnen vieren. Er is zelfs een gezamenlijk uitje gepland in de kerstvakantie. Zo zien de kinderen dat zij als ouders willen samenwerken. Dit uitje laat zich niet tegenhouden door een virus, ouders zoeken naar mogelijkheden en gaan.

Aarzeling

Een OTS houdt in dat ouders verplichte hulp bij opvoeden krijgen, met hulp van een gezinsvoogd omdat de ontwikkeling van het kind in gevaar is. Bij dit gezin heerste een gebrek aan vertrouwen, er was veel onduidelijkheid en dat zorgde voor veel stress en onderlinge strijd. De start van de behandeling ging gepaard met veel aarzeling en wantrouwen vanuit de moeder. Ze vond het lastig om de therapeuten een kans te geven.

Zonder oordeel

Janneke van Veen is bij dit gezin betrokken als systeemtherapeut en vertelt: “We moesten op zoek voorbij de wantrouwende en afwerende kant naar de andere kanten van deze vrouw. We hebben begrip getoond voor de kanten die zo zichtbaar waren, zijn er zonder oordeel ingestapt. Zijn nieuwsgierig geweest en hebben vertrouwen gegeven. We zijn met het gezin aan de slag gegaan met systeemtherapie en psychomotorische therapie. Bij de laatste koppelen we door middel van beweging en spel gedrag terug. Door beweging hebben we het gezin in beweging gezet.”

Grip op emoties

Er werden verschillende kanten ontdekt, de onderliggende behoeften werden uitgesproken en verdriet kreeg steeds meer een plek. De meiden hebben steeds meer grip gekregen op hun verschillende emoties. Ze weten nu wat triggert, maar ook wat hen helpt. Ouders durven nu in hun samenwerking sorry te zeggen, ook in het hier en nu als woorden verkeerd overkomen. Er ligt nu een bijna afgerond ouderschapsplan, een twee wekelijkse zorgverdeling met zoveel meer rust en minder schakelmomenten.

Janneke: “Ik zie beide ouders steeds meer in hun kracht staan. Hernieuwde kennismaking en waardering ten opzichte van die belangrijke andere in het leven van hun kinderen. Ik hoor de meisjes afgelopen week zeggen: dat was toen, nu is het anders, het is nu zoveel fijner!”

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen als er problemen ontstaan door een scheiding?

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!