Hulp in gezin met puber
Wanneer is een puber gewoon opstandig, en wanneer is het tijd voor hulp? Sonja kreeg antwoord op die vraag toen haar 14-jarige dochter Nathalie de politie vroeg haar op te sluiten zodat ze zich kon verstoppen voor haar ouders. Nathalie: “Ik wilde niet dat m’n ouders me mee naar huis zouden nemen. Ik had thuis niets meer te zoeken.”
Ze liep steeds vaker weg
Sonja en haar man hadden geen grip meer op hun dochter. Ze liep steeds vaker weg. Sonja: “Ze vroeg onderdak bij vrienden en familie. En wij maar zoeken waar ze was! Ze was ervan overtuigd dat iedereen haar een warm welkom zou geven. Dat zij bijvoorbeeld bij mijn zus kon wonen en gewoon haar eigen gang kon gaan. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Mijn zus stuurde haar ten einde raad naar de politie. De politie regelde dat onze dochter een nachtje werd opgevangen door Triade Vitree. De volgende dag konden we kiezen of we haar terug wilden in huis of dat ze bij Triade Vitree zou blijven. Tuurlijk wilden we haar terug. Maar wel met steun van Triade Vitree.”
Intensieve Pedagogische Thuishulp
Sonja’s gezin kreeg de eerste paar weken spoedhulp. Een medewerker van Triade Vitree kwam elke dag langs om te voorkomen dat de situatie alsnog uit de hand zou lopen. En om de precieze hulpvraag duidelijk te krijgen. Na een paar weken was de indicatie voor Intensieve Pedagogische Thuishulp (IPT) geregeld. Gezinshulpverlener Saskia kwam twee keer per week langs om Sonja en haar man begeleiding te geven bij de opvoeding.
Autonomie en vangnet
Sonja over Saskia, : “In het begin dacht ik ‘wat kan zij me nou leren’. Ik was afstandelijk, had er weinig vertrouwen in. Na een maand merkte ik dat het beter ging. Toen besefte ik dat we erg veel geluk met Saskia hadden.”
Ook Sonja en haar man hebben keihard gewerkt. Sonja: “Ik moet Nathalie heel veel aandacht geven, interesse in haar tonen. Elke dag weer communiceren, elke keer de afspraken herhalen.”
Welke toon
Saskia legde de ouders uit hoe ze het beste met Nathalie kunnen communiceren. Wat zeg je, en op welke toon. Hoe komt iets over bij Nathalie. Sonja: “Ik leerde om samen met mijn dochter tot oplossingen te komen. Ik zeg dus niet meer ‘ik wil niet dat je achter je pc zit’. Maar ik zeg nu ‘ik wil graag dat je zo meteen stopt met internet, ik geef je nog tien minuten’. Als Nathalie dan vraagt of het 5 minuten langer mag omdat ze pas net is begonnen, is dat ook goed. Het gaat er om dat er een afspraak is.”
De inzet van moeder Sonja was cruciaal voor het grote succes van de begeleiding van Triade Vitree.