Gehandicaptenzorg
Amber als leerlingbegeleider aan de slag
Denken in mogelijkheden

Amber woont aan de Wisentweg bij Triade Vitree. Maar ze werkt ook als leerlingbegeleider op onze locatie aan het Gelderse Hout. Ze doet de opleiding Persoonlijk Begeleider. Om Amber te laten wonen en werken bij Triade Vitree, bleek een puzzel. Begeleider Martha heeft samen met medewerkers van het Gelderse Hout alle registers opengetrokken om ervoor te zorgen dat ze bij het Gelderse Hout stage kon lopen. ‘Denken in mogelijkheden’ is ons motto.

Hoe het begon

Amber geeft aan dat ze door omstandigheden in de WLZ is gekomen terwijl ze daar niet thuishoort. Eenmaal daar is het erg lastig om weer van dat etiket af te komen. Dat moet in samenwerking met allerlei instanties. Inmiddels woont zij vier jaar aan de Wisentweg. Op het moment dat ze er kwam wonen was ze bezig met de opleiding Zelfstandig werkend Kok.

Starten met een BOL

Amber: “Ik ben kok, daar heb ik voor geleerd en mijn diploma’s voor gehaald. Ik heb met de opleiding echter nooit iets gedaan. Ik wist al snel dat ik liever een andere richting op wilde. Mijn plan was om een leer- werktraject te doen voor Persoonlijk Begeleider. Dit bleek binnen Triade erg lastig omdat ik ook woonachtig was bij Triade. Zo begon ik met een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) voor Persoonlijk Begeleider/zorgmedewerker.”

Stage Gelderse Hout

Bij een Beroeps Opleidende Leerweg staat school centraal. Je gaat wel 2 à 3 dagen per week ergens stage lopen. Die stage wilde Amber graag binnen Triade Vitree lopen. Amber: “Met behulp van mijn begeleider kwam ik in contact met Gelderse Hout. Ik ben daar op gesprek geweest, heb een dag meegelopen en kreeg de kans om er stage te lopen.”

Na twee jaar heeft Amber een overstap gemaakt naar een BBL-traject. Dit betekent dat werken op de voorgrond staat en school ernaast plaatsvindt. Bij het Gelderse Hout werkt ze nu 28 uur in de week als leerlingbegeleider. Ze heeft een arbeidsovereenkomst met Triade Vitree.

Puzzel oplossen

Martha: “Het was op dat moment wel een puzzel hoe we dit goed konden regelen met Amber. Enerzijds woont ze op dit moment nog bij ons en is ze cliënt, anderzijds heeft ze een arbeidsovereenkomst met Triade Vitree. Omdat we er veel vertrouwen in hebben dat Amber dit aankan, heb ik samen met medewerkers van het Gelderse Hout er alles aan gedaan om te zorgen dat ze daar het BBL-traject kon lopen. Denken in mogelijkheden is ons motto. Hoe fijn als datgene dat je bedenkt ook lukt”.

Mooie samenwerking

Amber: “Ik werk nu 28 uur op Gelderse Hout en met heel veel plezier. Ondertussen ben ik op zoek naar mijn eigen woonplek, het liefst in de plaats waar ik nu woon. Ik heb nu een eigen inkomen. Helaas is het ook in onze gemeente nog best lastig om woonruimte te vinden. Maar dat gaat me vast en zeker ook lukken.” Dankzij een mooie samenwerking met verschillende disciplines en de nodige doorzettingsvermogen is dit tot een succes geworden.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!