Dit vind ik ervan! Gehandicaptenzorg
Danny heeft eigen regie binnen Wet Zorg en Dwang
deur opendoen

‘Triiingg!’…… stilte. Is Danny nou in zijn appartement of niet? De begeleider van Danny hoort binnen nog niets. Even wachten. Nog maar een keer bellen dan.

‘Triiingg!’ “Jahaa!” klinkt het achter de deur. “Ik ben d’r hoor!” Je hoort Danny gehaast naar de deur lopen. “Eh, sorry, ik hoorde niets.” zegt de begeleider als Danny met een grote zwaai de deur opentrekt. “Maar natuurlijk joh! Ik ben er hoor. Kom erin!” zegt Danny stralend en geeft zijn begeleider een vette knipoog.

Wat Danny wil

Vorige week heeft Danny met zijn persoonlijk ondersteuner afgesproken wat hij graag wil. De begeleiding heeft sleutels van zijn appartement. Voor het geval dat. Danny heeft 24-uurs zorg en suikerziekte. Wanneer hij een hypo heeft kan het zijn dat je er als begeleider snel bij moet zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je altijd maar meteen naar binnen stapt als je een vraag hebt of je gewoon even wilt kijken hoe het met Danny gaat.

Dit vind ik ervan!

Danny heeft de regie. Hij geeft aan dat hij zelf de deur open doet. Tenzij er iets aan de hand is. Dan mag de begeleider met een sleutel naar binnen. Zo heeft de persoonlijk ondersteuner het samen met Danny in zijn cliëntdossier opgeschreven na een ‘Dit vind ik ervan!’ gesprek. Danny zorgt er nu ook voor dat alle begeleiders van de gemaakte afspraak weten, dit onderzoekt hij op zijn eigen manier door middel van een grapje hier en daar of met een dikke knipoog.

‘Dit vind ik ervan!’ is een erkend cliënt-ervaringsinstrument in de langdurige zorg. Het doel is om te zorgen dat cliënten de ruimte hebben om hun wensen, dromen en verlangens te onderzoeken, op een manier die bij hen past.

Aan de afspraken houden

De Wet Zorg en Dwang is een uitnodiging om samen met de cliënt nog eens opnieuw te kijken naar afspraken. Bijvoorbeeld over de manier waarop je met elkaar om gaat. Deze afspraken worden vervolgens in samenspraak met de cliënt vastgelegd in het cliëntdossier. Zo voorkom je dat je elkaars grenzen oversteekt. Sinds kort weten zijn begeleiders wat er met Danny is afgesproken. Danny let er extra op dat iedereen zich aan de afspraken houdt. En als je het goed doet krijg je een knipoog cadeau.

 

Meer voorbeelden lezen van ‘Dit vind ik ervan!’? We hebben verschillende verhalen met cliënten gemaakt.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!