Gehandicaptenzorg
Piet heeft meer vrijheid door trippelstoel
koffie drinken door trippelstoel

Wie komt daar op dinsdagmiddag de groepsruimte ingetrippeld? Piet! Hij is precies op tijd voor de koffie. “Met melk. En zoetjes”, zegt Piet, terwijl hij naar de grote koffiekan kijkt die klaar staat. De hele woongroep zit al om de tafel en kijkt blij op. Piet is weer eens op de koffie, dat is leuk! De laatste keer was alweer een paar maanden terug. Toen was was hij met de rollator, maar was hij vrij snel achter adem. Behoedzaam schuift Piet nu aan met zijn nieuwe ‘vervoersmiddel’: de trippelrolstoel. Hij glundert.

Wat is een trippelstoel?

De trippelstoel ziet er een beetje uit als een bureaustoel. Ze zijn bedoeld voor cliënten die niet lang kunnen staan en/of last hebben van spieren, gewrichten of vermoeidheidsklachten. Met een trippelstoel zitten gebruikers in de stoel en bewegen ze zich voort met hun voeten.

Boeiende doelgroep

“Piet is het afgelopen jaar extra hard achteruit gegaan”, vertelt Baukje. Ze werkt als orthopedagoog op verschillende locaties met oudere bewoners. “Het is een boeiende doelgroep. En eentje waarbij je goed moet opletten. Want iedereen wordt ouder op zijn eigen manier. Bij de een heb je medische problemen die zo sluipend opkomen die je ze bijna over het hoofd ziet. Er zijn gedragsveranderingen die je niet meteen begrijpt. Of een dementeringsproces dat opeens sneller gaat.”

Valpartij

Piet is een zeer stevige oudere man van rond de zeventig. Altijd geïnteresseerd in hoe het met de ander gaat. Altijd in de stemming voor een praatje. Hij is begonnen met dementeren en heeft na een valpartij zwaardere operaties gehad. “Hij stond echt minder stevig op de benen. Durfde zijn kamer niet uit omdat hij zichzelf niet meer vertrouwde met de rollator. Er kwam heel soms een bewoner van de groep langs, maar hij miste echt de aanspraak. Dat kon je ook aan hem zien.”

Aangepast hulpmiddel

“De PO-er, de fysiotherapeut en ik hebben toen een MultiDisciplinair Overleg ingepland met zijn broer. Het was tijd om een zwaarder zorgprofiel aan te vragen en een aangepast hulpmiddel. Gelukkig had de PO-er het cliëntendossier van Piet uitstekend in orde zodat de aanvraag er snel door kwam. Je bent anders nog best veel tijd kwijt om alle papieren op orde te brengen. Omdat er altijd goed gerapporteerd was, konden we meteen duidelijk maken hoeveel Piet de afgelopen tijd had in moeten leveren.”

Vrijuit bewegen met trippelstoel

Omdat Piet een trippelrolstoel heeft kan hij weer vrijuit bewegen op de afdeling. “Omdat we alle papieren op orde hebben kon de fysiotherapeut zó een trippelrolstoel op maat regelen met de ergotherapeut van HartingBank. Nu kan Piet er weer zelf op uit. Bijvoorbeeld om in de keuken te helpen met aardappels schillen, dat is zijn lievelingskarweitje. Als je ziet hoeveel plezier hij daar van heeft. Dan mogen we als team best trots zijn dat we alles voor elkaar hebben.” Vat Baukje samen.

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!