Pleeg- en gezinshuisouders

Stamppot, wethouders en pleeggezinnen.

Van 2 tot 9 november is de landelijke Week van de Pleegzorg. Een week waarin extra aandacht is voor de inzet van pleegouders en voor het tekort aan pleeggezinnen. Triade Vitree en de gemeenten trekken traditiegetrouw samen op bij de kick off van de Week van de Pleegzorg, waar de ontmoeting met pleeggezinnen altijd centraal staat. Dit keer was dat een walking dinner voor pleeggezinnen, wethouders en beleidsmakers jeugd van de Flevolandse gemeenten in het bedrijfsrestaurant van Triade Vitree.

Ervaringen delen

Terwijl werd genoten van een heerlijk stamppot buffet, ontmoetten jongeren, pleegouders, wethouders, beleidsmakers en pleegzorg professionals elkaar. Met aandacht werd geluisterd naar elkaars verhalen. Zo vertelden jongeren hoe fijn zij het vinden om andere jongeren, die ook bij pleegouders wonen, te ontmoeten. Niet om te praten maar gewoon om samen leuke dingen te doen. ‘Dat je in een pleeggezin woont schept al een band, je begrijpt elkaar daardoor zonder erover te praten’, vertelden zij. Ook pleegouders benadrukten hoe waardevol het voor hen is om ervaringen te kunnen delen met andere pleegouders. Er mag wat hen betreft meer georganiseerd worden om dat mogelijk te maken, zeker binnen ieders eigen woongemeente.

Ambassadeur Week van de Pleegzorg

Speciale gast was TV makelaar en pleegouder Alex van Keulen die, samen met zijn vrouw Saskia, als ambassadeur voor de week van de pleegzorg via allerlei media in the spotlights staat. Saskia vertelde: ’Ik werd vanmorgen al herkend in de winkel door iemand die ons verhaal had gelezen’. Alex van Keulen hield een warm pleidooi voor de betekenis van een fijn pleeggezin voor een kind. Hij gaf de professionals mee: ’Jullie zien alles vaak vanuit je hulpverlenersrol, maar wij zien gewoon een kind dat kind wil zijn en heel veel aandacht en liefde nodig heeft’. Juist de aanvullende samenwerking tussen pleegouders en professionals is van essentieel belang om kinderen en jongeren een stapje verder te helpen, zeker in de meest moeilijke periode in hun leven.

Nog niet uitgepraat

Behalve waardevol op inhoud was het een bijzonder gezellige bijeenkomst op de Grietenij in Lelystad. Aan de tafeltjes raakte men niet uitgepraat en was er tijd te kort. ‘Dat is positief, dan moeten we het gewoon nog een keer doen’, aldus een van de wethouders.

Benieuwd naar het volledige verhaal van onze ambassadeur en TV makelaar Alex van Keulen en zijn vrouw? Al jarenlang zijn zij pleegouders binnen Triade Vitree en stellen zij hun hart en huis open voor kinderen die dat nodig hebben.

TV Makelaar Alex van Keulen als pleegouder

Zoek tussen onze verhalen, nieuwsberichten en meer!